Η ANZAC DAY κι η Λήμνος


H ANZAC DAY[1] εορτάζεται στις 25 Απριλίου και είναι η σημαντικότερη εθνική εορτή της Αυστραλίας. Σηματοδοτεί την επέτειο της συμμετοχής Αυστραλών και Νεοζηλανδών στο εκστρατευτικό συμμαχικό στρατό στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για την κατάληψη της Καλλίπολης και τον έλεγχο των Στενών.
Η ANZAC DAY σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία της Αυστραλίας, όπου συμμετείχαν 50.000 Αυστραλοί.
Στη Λήμνο υπήρχε στρατιωτική βάση και νοσοκομείο των ΑΝΖΑC κατά την περίοδο της εκστρατεία της Καλλίπολης.
Στο Μούδρο υπάρχει το Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στο οποίο αναπαύονται πολλοί Αυστραλονεοζηλανδοί στρατιώτες οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τις στρατιωτικές συγκρούσεις της εκστρατείας.
Στην εκστρατεία υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 9.000 Αυστραλοί και 2.700 Νεοζηλανδοί στρατιώτες.
Φέτος για τον εορτασμό της ANZAC DAY έχουν σχεδιαστεί  επιμνημόσυνες δεήσεις στη Λήμνο στο Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στο Μούδρο, τη Δευτέρα 23 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι και την Τετάρτη 25 Απριλίου ημέρα εορτασμού της ANZAC DAY στην Αθήνα στο Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στον Άλιμο, στις 11.00 το πρωί.(Ποσειδώνος και Ε. Μακαρίου, Άλιμος)
Ταυτόχρονα στον εορτασμό έχει συντονιστεί από την Αυστραλιανή πρεσβεία μια, σε απευθείας σύνδεση (on-line) συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου της Λήμνου και του Σχολείου του Άγιου Σπυρίδωνα στο Σίδνεϊ για να τιμήσουν οι μαθητές το ιστορικό γεγονός.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη



[1] Η 25η Απριλίου καθιερώθηκε  επίσημα ως  ANZAC Day το 1916.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη