Έθιμα της Αναλήψεως



Στη Λήμνο ονομάζουν τη γιορτή της Αναλήψεως, «Γαλατοπέφτη». Αυτή τη μέρα πιστεύουν πως οι ψυχές των κεκοιμημένων, οι οποίοι είχαν ανέβει στη Γη με το άκουσμα του Χριστός Ανέστη επιστρέφουν στο Κάτω Κόσμο. 
Θεωρούν σύμφωνα με την παράδοση πως τη νύχτα πριν ξημερώσει της Αναλήψεως ανοίγουν οι ουρανοί και για αυτό και συνηθίζουν να ξαγρυπνούν για να  δουν τη στιγμή που ο Ιησούς Χριστός θα αναληφθεί στους Ουρανούς.
Αν είναι αγνοί τότε αξιώνονται να δουν ένα Φως να ανεβαίνει στους Ουρανούς.
Η Ανάληψη είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τους κεχαγιάδες της Λήμνου.
Το γάλα της ημέρας της Αναλήψεως δεν το πήζουν, αλλά  το μοιράζουν σε φίλους και γνωστούς για το καλό.Συνηθίζουν επίσης να φτιάχνουν ρυζόγαλο.
Για το λόγο αυτό κι επειδή η γιορτή της Αναλήψεως είναι πάντα ημέρα Πέμπτη και επειδή μοιράζουν το γάλα την ονομάζουν «Γαλατοπέφτη».
Θεωρούν πολύ καλό να μοιράσουν το γάλα την ημέρα της Αναλήψεως γιατί πιστεύουν πως αν μοιράσουν το γάλα, δε θα στερέψουν τα ζωντανά τους και θα είναι παραγωγικά.
Οι γυναίκες τα παλιά χρόνια συνήθιζαν την ημέρα αυτή να μαζεύουν από τους αγρούς βότανα, γιατί πίστευαν πως τα βότανα της Αναλήψεως έχουν ιδιαίτερα θεραπευτικές ιδιότητες.
Πιστεύουν πως καλό είναι τη μέρα εκείνη να βουτήξει κανείς στη θάλασσα, γιατί η θάλασσα έχει αγιασθεί.Έτσι ο ασθενής που θα βουτήξει στη  θάλασσα θα θεραπευτεί από την ασθένεια που τον ταλαιπωρεί.
Ο Γεώργιος Α. Μέγας σημειώνει[1]:«τη Γαλατοπέφτ’ είναι καλό να πας να πέσης στη θάλασσα, να κάνης μπάνιο. Αν έχ’ς και καμμιά αρρώστεια, φεύγ’ άμα λάχ’».
Ακόμα μπορούν να πάρουν σε ένα μπουκαλάκι θαλασσινό[1] νερό από σαράντα κύματα και με αυτό  να ραντίσουν το σπίτι τους. Ενώ ραντίζουν το σπίτι λένε: «Όπως ανελήφτηκεν ο Χριστός, έτσι να αναληφτεί από το σπίτι μας η κακογλωσσιά, η αρρώστια, το κακό μάτι και όλα τα κακά».
Από τη θάλασσα συνήθιζαν παλαιότερα να παίρνουν και μια μαλλιαρή[2] πέτρα.Την τοποθετούσαν κάτω από το κρεβάτι. Την θεωρούν φορέα τύχης και πίστευαν πως έτσι θα εξασφάλιζαν την ευτυχία στο σπιτικό τους.
Γενικότερα η ημέρα της Αναλήψεως ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για τους πρωτινούς Λήμνιους την οποία τιμούσαν με ιδιαίτερη ευλάβεια.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη
                                                            


[1] Αν τύχαινε και κάποιος στο σπίτι αρρώσταινε τον ράντιζαν με αυτό το νερό το οποίο και θεωρούσαν θαυματουργό.
[2] Μαλλιαρή αποκαλούσαν την πέτρα που είχε στην επιφάνεια της πρασινάδα,βρύα. Την έπαιρναν από το βυθό της θάλασσας και για το καλό την τοποθετούσαν κάτω από το κρεβάτι.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη