Η μετανάστευση των Λημνιών στην Αμερική στα 1911


«Τα προυτ’να τα χρόνια τα ζοβγάρια ήταν άχρ’στα. Τα χουράφια τα χαν οι Τούρκοι κ’οι χριστιανοί έφιβγαν.... Μον’ γέρ΄εύρισκις εδώ... »
Οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν τα χρόνια εκείνα στο νησί, η τουρκοκρατία,η φτώχεια, η ελλιπής μόρφωση κι ο οικονομικός μελλοντικός περιορισμός, τους οδηγεί στο να εγκαταλείψουν τη Λήμνο, αναζητώντας καλύτερο βιοτικό επίπεδο και καλύτερες συνθήκες ζωής.
Η μετανάστευση των Λημνιών κορυφώθηκε κυρίως  μεταξύ των ετών 1890 και 1920.
Ενδεικτικά παρουσιάζουμε απόσπασμα της πολυσέλιδης έρευνας μας σχετικά με τη μετανάστευση στην Αμερική.Επιλέχτηκε το συγκεκριμένο ταξίδι, λόγω του μικρού αριθμού των επιβατών.
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με το πλοίο Λάουρα  στις 27 Ιουνίου του 1911,από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό τη Νέα Υόρκη.Επιβιβάστηκαν από την Πάτρα συνολικά 240 επιβάτες.Ανάμεσα τους ταξίδευαν δώδεκα Λημνιοί,οκτώ άνδρες και τέσσερις γυναίκες.
Μέσος όρος ηλικίας των Λημνιών επιβατών ήταν τα είκοσι έτη.Όλοι οι επιβάτες δήλωσαν ότι θα διέμεναν σε κάποιον συγγενή τους.Άλλοτε στον πατέρα τους,στον αδελφό τους,στον ξάδελφο τους.
Ορισμένοι δίνουν στους Αμερικάνους υπαλλήλους στον έλεγχο που γίνεται κατά την άφιξή τους στην Νέα Υόρκη το όνομα του συγγενή τους καθώς και το τόπο διαμονής τους.Σε άλλους τα στοιχεία είναι ελλιπή.Οι ίδιοι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και πολλές φορές έτσι όπως είναι ταλαιπωρημένοι και φοβισμένοι αδυνατούν να προφέρουν καθαρά ακόμα και το ονοματεπώνυμο τους.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη
Πλοίο Λάουρα
Aπόπλους στις 27 Ιουνίου 1911
Λημνιοί επιβάτες  με προορισμό τη  Νέα Υόρκη
Ηλικία των επιβατών
Κομισούδης Αθανάσιος
16  ετών(ανήλικο)
Κωνσταντίνου Μόσχος
19 ετών
Γκάγκη Ευθυμία
26 ετών
Κωνσταντέλης Παύλος
16 ετών(ανήλικο)
Παντέλη Κλεονίκη
20 ετών
Παστρής Ευάγγελος
20 ετών
Σιδέρη Ελένη
20 ετών
Σταματίου Μάρκος
20 ετών
Στάθη Μαριγώ(ς)
23 ετών
Γιαννόκας Βασίλειος
20 ετών
Ζαφειρόπουλος Νικόλαος
20 ετών
Ζιμζόρης Παναγιώτης
16 ετών(ανήλικο)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη