Οι Δρίμες του Αυγούστου

Σύμφωνα με την παράδοση τη νύχτα της 31ης Ιουλίου προς την 1ην Αυγούστου ανοίγουν οι ουρανοί.Τότε ότι προφτάσει κάποιος να ζητήσει από το Θεό αυτό θα υλοποιηθεί σύντομα.Υγεία, πλούτη, δουλειά.Ότι επιθυμεί θα έχει την δυνατότητα να το ζητήσει από τον Κύριο.Για το σκοπό αυτό παλαιότερα ξενυχτούσαν σε τρίστρατα μέχρι το πρωί για να δουν να λάμπει στον ουρανό το Άγιο φως.Τότε λέγεται ότι ανοίγουν οι ουρανοί.
Παλαιότερα πίστευαν ότι την 1η Αυγούστου έρχονταν οι Δρίμες[1]. Δρίμες αποκαλούσαν τις έξι[2] πρώτες ημέρες του Αυγούστου μέσα στις οποίες πίστευαν πως υπήρχε η κακιά η ώρα κι η κακιά η στιγμή.Για το λόγο αυτό οι ημέρες αυτές ήταν αρκετά  δυσοίωνες.Απέφευγαν να λουστούν, να σφουγγαρίσουν και να πλύνουν τα ρούχα τους στη διάρκεια αυτών των έξι ημερών.Ακόμα απέφευγαν να συχνάζουν σε απόμερα μέρη και σε τρίστρατα.Τα μικρά παιδιά συνήθιζαν να τα βάζουν με το ζόρι να κοιμηθούν τα αυγουστιάτικα μεσημέρια για να μην γυρνάνε άσκοπα από δω κι από κει και κινδυνεύσουν.Μετά τις 6 Αυγούστου και τον εορτασμό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος οι Δρίμες αποχωρούν. Έτσι η φύση κι οι άνθρωποι γαληνεύουν.
Ευαγγελία Χ. Λιάπη





[1] Η περίοδος αυτή σχετίζεται με το Άλφα του Μεγάλου Κυνός ή αλλιώς τον αστερισμό  Σείριο. Μετά  τις 21 Ιουλίου, όταν Ήλιος και Σείριος ανατέλλουν μαζί,  ο ουρανός δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της παρουσίας τους για αυτό κι οι ημέρες αυτές είναι δύσκολες, δυσοίωνες και έχουν την κακή στιγμή.

[2] Ο αριθμός των Δριμών ποικίλει. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι Δρίμες ήταν οι πρώτες 12 ημέρες οι οποίες είναι και τα ημερομήνια. Δηλαδή η  κάθε ημέρα αντιστοιχεί και σε ένα μήνα. Έτσι ότι καιρό θα κάνει την ημέρα εκείνη θα κάνει κι ο αντίστοιχος μήνας του έτους. Σύμφωνα με μια  άλλη  δοξασία οι δρίμες αρχίζουν από της 24 ή 25 Ιουλίου και λήγουν στις  6 Αυγούστου.Αν τύχαινε να πλύνουν τα ρούχα τους σύμφωνα με την παράδοση  ο ήλιος του Αυγούστου θα τους τα τρυπούσε.

 


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη