Ο Αη Λιας κι η λημνιακή παράδοση


Ο Αη – Λιάς[1] σύμφωνα με την παράδοση ήταν ναύτης και επειδή κινδύνευσε πολλές φορές κι έπαθε στη θάλασσα που τριγυρνούσε από πολύ μικρός, βαρέθηκε τα ταξίδια κι αποφάσισε να εγκατασταθεί σε ένα μέρος, στο οποίο οι κάτοικοι να αγνοούν, τι είναι η θάλασσα και να μην έχουν αντικρίσει ποτέ στη ζωή τους καράβι.
Πήρε λοιπόν μια μέρα ένα κουπί και βγήκε στη στεριά ρωτώντας, τι είναι αυτό που κρατάει.
Όταν του έλεγαν «κουπί» εκείνος συνέχιζε να ανηφορίζει ψηλότερα, ώσπου έφτασε στην κορυφή ενός λόφου. Ρωτά τι είναι αυτό που κρατώ και του απαντούν ότι είναι «ξύλο».
Τότε κατάλαβε, ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν είχαν δει ποτέ τους κουπί κι έτσι αποφάσισε να μείνει στην κορυφογραμμή.Για αυτό το λόγο και τα ξωκλήσια που είναι αφιερωμένα στον Προφήτη Ηλία βρίσκονται στις κορυφογραμμές.
Εξάλλου σύμφωνα με την Αγία Γραφή ο Θεός συμβούλευσε τον Ηλία για το σημείο που μπορεί να τον συναντήσει κανείς λέγοντας του: «Ανέβα ψηλά στην κορυφή και θα δεις το Θεό. Θα περάσει δυνατός αέρας· θα γίνει σεισμός·θα δεις φωτιά· και θα περάσει ένα ανάλαφρο και δροσερό αεράκι. Ο Θεός δεν θα είναι ούτε στη θύελλα ούτε στο σεισμό ούτε στη φωτιά αλλά στο ανάλαφρο αεράκι».
Στις 20 Ιουλίου την ημέρα εορτασμού του Αι Λια οι κεχαγιάδες της Λήμνου παρατηρούν τον τρόπο που πλαγιάζει ο σκύλος του κοπαδιού.Αν στρέφεται προς τα βουνά θα κάνει βαρύ χειμώνα αν γυρίσει προς το νοτιά ο χειμώνας θάναι γλυκός.
Λένε πως: «Τ’ Αη-Λιως, γυρίζει ο καιρός αλλιώς» αλλά και «Τ'αη-Πνευμάτου βάλ' ορνό και τ'Αη Λια'φα σύκα» ή «Της Αγιάς Μαρίνας ρούγα και του Αϊ Λια σταφύλι και του Αγιού Παντελεήμονα γιομάτο το κοφίνι».
Οι γυναίκες παλαιότερα συνήθιζαν αν πονούσαν, να δένουν μια κλωστή γύρω από την κοιλιά τους και πήγαιναν ζωσμένοι στη Θεία Λειτουργία.Εκεί μετά τη Μεγάλη Είσοδο την έκοβαν για να κοπεί κι ο πόνος.
Ο προφήτης Ηλίας που ανάστησε το γιό της χήρας είναι πολύ θαυματουργός κι όσοι τον επικαλούνται με πίστη τους θεραπεύει.
Κοντά στα Θέρμα, τις παλαιές ιαματικές πηγές της Λήμνου, στην κορυφή του λόφου υπάρχει το ξωκλήσι του Αι-Λια.Από κάθε άκρη της Λήμνου μαζεύονται οι πιστοί και πανηγυρίζουν στη χάρη του.Αρκετοί από τους προσκυνητές επιλέγουν για το καλό να ανέβουν το λόφο με τα πόδια και να προσκυνήσουν τη χάρη του Αη Λια.

Ευαγγελία Χ.Λιάπη






[1]

Ο Ηλίας ο Θεσβίτης υπήρξε προφήτης του Θεού. Ήταν γιος του Σωβάκ. Έζησε στα χρόνια του βασιλιά Αχαάβ, τον 9π.Χ. αιώνα. Προφήτευσε την έλευση του Ιησού Χριστού στην γη, οκτακόσια δεκαέξι  χρόνια πριν πραγματοποιηθεί. Ο προφήτης Ηλίας ανέστησε  τον νεκρό γιο της χήρας Σεραφθίας Στο όρος Σινά συνάντησε τον Θεό, διέσχισε τον Ιορδάνη χωρίζοντας τα νερά του στα δυο με τη μηλωτή του και τέλος, ενώ συνομιλούσε με τον προφήτη Ελισαίο, αρπάχτηκε από πύρινο άρμα και αναλήφθηκε «εις ουρανόν».


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη